Wednesday, Nov 29, 2023
HomeДЕНЕШНАЕкономија (Page 3)

И покрај коронавирусот што строго ги ограничи патувањата и движењето, во 2020 година вкупната продажба на електрични возила на глобално ниво се зголеми за 43%. Секоја година се појавуваат се повеќе електрични автомобили на улиците, бидејќи светот полека почнува да се оддалечува од фосилните горива.

Read More

Како член на Енергетската заедница, Северна Македонија има обврска да усогласи одредени национални закони за енергетика, клима и животна средина со законодавтсвото на ЕУ. Секоја година, Енергетската заедница објавува извештај во кој го опишува напредокот на секоја земја - договорна страна на заедницата. Енергетската заедница, претходно

Read More

При објавувањето на Европскиот Зелен договор минатата година, Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, го претстави истиот како „нова стратегија за раст на Европа - „стратегија за раст што дава повеќе отколку што одзема“. Сепак, иако многу од предлозите на Зелениот нов договор

Read More

 Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа онлајн презентација на резултатите од петтата годишна проценка на деловното опкружување во земјата. Ова истражување кое се спроведува веќе пет години прерасна во најобемна домашна анализа на состојбата со правната регулатива, усогласеноста на компаниите со прописите,

Read More

Проектот „Партнерство за подобра бизнис регулатива“ е поддржан од УСАИД и е спроведуван заедно со партнерство со четирите најактивни стопански комори. Базна година на годишната проценка на бизнис опкружувањето беше 2016, доста турбулентна година. Резултатите тогаш покажаа дека компаниите сметаат дека бизнис климата е најлоша,

Read More

Во организација на Здружението Изгрејсонце со поддршка на Green European Foundation – GEF, се одржа онлајн вебинар во рамки на проектот „Трансформација кон енергетска демократија“. Енергетската демократија е значаен процес кој ќе овозможи граѓаните да имаат поголема моќ во поглед на нивните енергетски потреби, со што

Read More

Се одржа презентација на наодите од анализата на можностите за финансирање на ланците на добавувачи на Проектот на УСАИД за факторинг спроведен од Фактор Труст. Тимот од проектот ги презентираше основните елементи за факторинг и понуди водич за македонските компании заинтересирани за користење на факторинг или

Read More

Проектот Партнерство за подобра бизнис регулатива, петта година по ред ќе го спроведе анкетното истражување за бизнис опкружувањето во Северна Македонија. Годишната проценка на деловната клима прерасна во најрелевантното и најопфатното домашно истражувања во кое учествуваат компаниите од сите сектори. „Со цел да добиеме релевантни податоци за

Read More

Веќе со децении знаеме дека согорувањето на фосилни горива и ослободувањето на големи количини на стакленички гасови во атмосферата доведува до глобална промена во климатските модели и дека ефектите кои следат од ова влијаат практично на секој аспект од нашите животи. И покрај сите достапни

Read More

Народната банка ги засилува активностите за соработка со граѓанскиот сектор во сферата на финансиската едукација. За првпат, Народната банка ќе одржи обука за обучувачи, кои ќе се ангажираат околу едуцирање на населението за прашања од доменот на финансиите коишто ги засегаат сите граѓани како активни учесници во

Read More