Friday, Apr 27, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаИзвршена прва минимална инвазивна интервенција на Кардиохирургија

Извршена прва минимална инвазивна интервенција на Кардиохирургија

На Државната кардиохирургија завчера е извршена првата минимална инвазивна интервенција на итен пациент во животнозагрозувачка состојба. Операцијата ја изведе хирургот Омер Џемали од „Триемли хоспитал“ од Цирих заедно со докторите од Државната кардиохирургија, а пациентот се чувствува добро и наскоро ќе биде преместен во обична соба.

Ова го истакна министерот за здравство Никола Тодоров при денешната посета на Државната кардиохирургија во Скопје.
– Со отпочнувањето на минимално инвазивни кардиохируршки интервенции на итни пациенти отидовме уште еден чекор понапред во типот на услуги кои се даваат на Државната кардиохирургија и интервенциите што тука се изведуваат. Во Цирих минимално инвазивните интервенции се рутина кај елективни пациенти, но кај итни пациенти и таму имаат определни протоколи кои ги следат во такви случаи, изјави Тодоров.

Доктор Џемаили истакна дека станува збор за интервенција кај млад пациент кој бил донесен од Државната кардиологија со запаление на залистоците на аортната валула.
– Овие пациенти се третираат скоро секаде со тоатално отворање на градниот кош, а ние го опериравме со мал рез до пет сантиметри и само парцијално отворање на градниот кош што му овозможува побрзо да закрепне и да се врати на нормалниот живот, рече Џемаили.

Тој прецизира дека со малите резови се постигнува пациентот пократко да престојува во болница и побрзо да се врати дома.

Доктор Сашко Јовев нагласи дека Државната кардиохирургија се повеќе се модернизира и ги прифаќа европските протоколи на работа.
– Швајцарскиот концепт за минимално инвазивна хирургија и за хирургија без машина за екстракорпорна циркулација, односно вештачко срце и плуќа, што е секојдневие во Швајцарската клиника го прифаќаме и полека ги имплементираме сите протоколи. Продолжуваме и со нашите операции кои засега одлично одат и се надеваме на се поголем успех, рече Јовев.