Friday, Jan 24, 2020
HomeДЕНЕШНАРепубликаХераклеја во очајна состојба од негрижата за историското наследство

Хераклеја во очајна состојба од негрижата за историското наследство

heraklea

Хераклеја како еден од најзначајните археолошки локалитети во Македонија е во многу лоша состојба, а особено во опасност се мозаиците кои имаат непроценлива вредност за историското наследство.

gazanfer bajram

Состојбата е алармантна, оценува академскиот сликар и експерт по мозаици Газанфер Бајрам, по втората фаза од ендоскопското снимање на мозаичните површини во античкиот локалитет Хераклеја, што се одвиваше во текот на минатиот месец и се очекува да донесе напредок во зачувувањето на мозаичното богатство во античкиот локалитет крај Битола.

Најголемиот проблем е подлогата, односно појавата на пукнатини што се јавуваат кај мозаиците, за што од Завод и музеј Битола сметаат дека мора да се решаваат со заедничка помош од Министерството за култура.
Археолозите од Завод и музеј Битола тврдат дека токму мозаиците во Хераклеја се магнет за туристите, привлекувајќи го најголемото внимание на посетителите.

Извор: meta.mk