Saturday, Sep 26, 2020
HomePosts Tagged "европска"

Хераклеја како еден од најзначајните археолошки локалитети во Македонија е во многу лоша состојба, а особено во опасност се мозаиците кои имаат непроценлива вредност за историското наследство. Состојбата е алармантна, оценува академскиот сликар и експерт по мозаици Газанфер Бајрам, по втората фаза од ендоскопското снимање на

Read More

За политичката состојба во земјава, гео-политичките предизвици во Европа, за Брегзит и безбедносните причини и обезбедување стабилност на југоистокот на Европа во однос на бегалската криза разговареле вицепремиерот задолжен за европски прашања Арбр Адеми денеска во Братислава со министерот за надворешни работи и европски прашања

Read More

Чешкиот лингвист и математичар, Јакуб Мариан иработе мапа кога го прикажува стандардот на европските земји, како и трошоците за живот. Затоа ако сакате да се преселите некаде прво погледнете ја оваа анализа. На пример, замислите дека сега живеете во Германија (индекс 100) и трошите 2 илјади

Read More

Годинешниот извештај на Европската комисија дава објективна слика на актуелните состојби во повеќе области во Република Македонија. Земјата ја очекува интензивен период на политичката сцена и потребно е одговорно однесување од сите политички актери. Ова се оцентките претседателот на државата Ѓорге Иванов по вчерашната средба со

Read More

Европската комисија предмалку ги обелодени реакциите по синоќешното успешно усвојување на најтешките точки на договорот од Пржино. Официјален Брисел е задоволен, но внимателен и ќе очекува договорот за Влада, за Изборниот законик и за законот за „свиркачите“ во Македонија прво да ја мине законската процедура. -

Read More

Љубљанскиот плоштад синоќа беше исполнет со демонстранти и транспаренти против политиката на ЕУ околу прашањата за миграција, која тие ја сметаат за „рестриктивна“. Протестот бил организиран од неколку невладини организации. Градоначалникот на Љубљана, Зоран Јанковиќ изјави на митингот дека ниту една европска земја не треба

Read More

Во Извештајот на европската експертска група, подготвен од Рајнхард Прибе, поранешен директор во Европската комисија е наведено дека снимките што ги презентираше СДСМ, „според квалитетот, опсегот и бројноста потврдуваат дека се направени во просториите на националната разузнавачка служба.“ Во извештајот се наведува дека предмет на загриженост

Read More