Saturday, Apr 21, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаФРОДЕМ: Дали во Општина Центар демолираа „верници“ или партиски насилници?

ФРОДЕМ: Дали во Општина Центар демолираа „верници“ или партиски насилници?

logo-frodem-777x437

„И по поминати три дена од поднесеното обвинение на СЈО за случувањата во Општина Центар при протестот за изградба на црква и писмената реакцијата на ДПМНЕ, МПЦ и понатаму молчи. Имено, во последното соопштение на ДПМНЕ се вели дека: „претставници на Македонската православна црква и здружението на граѓани Веритас се спротиставиле на намерите да се стопира изградбата на црквата Свети Константин и Елена во центарот на град Скопје“.

Со ова соопштение на ДПМНЕ, МПЦ и нејзини претставници се означени како соучесници и соорганизатори на насилните протести.

Жално и недозволиво е молчењето на МПЦ поради бесрамниот обид на злоупотреба на верските чувства на граѓаните за одбрана на обвинетите криминални и насилни партиски личности и функциоери. Доколку МПЦ е црква на сите верници и доколку се залага за вистина, ФРОДЕМ бара таа јавно да одговори на две прашања:

1. Дали протестите во Општина Центар беа организирани на „верска основа“ или по партиска наредба и
2. Дали во Општина Центар демолираа „верници“ или партиски насилници?

Со понатамошното затскривање и молчење МПЦ ќе ги потврди наводите и констатациите во соопштенето на ДПМНЕ од 15 септември 2016 година и ќе се стави во улога на соучесник во срамната пародија на одбрана на обвинетите криминални и насилни партиски личности и функционери“, се вели во  соопштението на ФРОДЕМ.