Tuesday, May 26, 2020
HomeДЕНЕШНАПолитикаАналитичари на Конгресот ќе ја испитуваат помошта на САД во Македонија

Аналитичари на Конгресот ќе ја испитуваат помошта на САД во Македонија

ambasada na sad

Аналитичари од Канцеларијата за отчетност на владата на САД (Government Accountability Office – GAO) престојуваат во Македонија за да извршат теренски активности, што произлегуваат од оценувањето на помошта што САД ја даваат за развој на демократијата во Македонија, соопшти Амбасадата на САД во Македонија.

„ГАО ги спроведува овие активности по барање на претседавачот со поткомитетот за Африка, глобално здравје, глобални човекови права и меѓународни организации и на Комисијата за надворешни работи, конгресменот Крис Смит и на уште шест негови колеги од претставничкиот дом на САД“, се наведува во соопштенито.

Канцеларијата за отчетност на владата на САД, се додава во него, планира да го објави извештајот на крајот на летото или почетокот на есента 2018 година, а тогаш се очекува тој да биде достапен и за јавноста.

Инаку, конгресменот Крис Смит на почетокот на годинава обвини дека УСАИД и Фондацијата на милијардерот и филантроп Џорџ Сорос трошат пари од донаците што ги плаќаат американските граѓани за финансирање на поранешни комунистички, левичарски и либерални организации и партии во Европа и во Македонија.

Канцеларијата за отчетност нa владaта на САД е орган на Конгресот за вршење ревизија, евалуација и истраги.

Таа испитува како се користат јавните фондови, ги оценува федералните програми и политики и обезбедува анализи и препораки за да помогне Конгресот да носи информиран одлуки поврзани со надзор, политики и со финансирање.