Здравите масла со нездрави опасности
Здравите масла кои наголемо се промовираат во речиси сите препораки за здрава храна и диети може да бидат и штетни, особено доколку премногу ги користите во готвењето. Самиот факт што овие масла имаат помал процент на калории од сончогледовото масло не, значи дека со нив може да се претера и да ја „утопите“ салатата со нив.
Освен, ваквите опасности одредени видови на нови популарни масла содржат заситени масти, на пример маслото од кокос има процент на масленост од дури 90 проценти, за разлика од путерот кој има заситеност од 60 проценти.
Третиот проблем со одредени масла, како тоа направено од авокадо е поврзан со рекламирањето и очекувањата на луѓето. За маслото од авокадо се тврди дека е премногу богато со антиоскиданси, но реалноста е дека нема магично дејство и нема автоматски да ве направи поздрава личност. Затоа направете баланс во исхраната и не верувајте лесно на сите пропаганди.