Monday, Jul 6, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и ИсторијаВо Бугарија откриен најстариот златен артефакт?

Во Бугарија откриен најстариот златен артефакт?

Alka-f1

Златната алка со пречник од четири милиметри, која ја откриле бугарските археолози, претставува најстар златен артефакт пронајден во Европа, а како што проценуваат експертите, веројатно е најстар и во светот. Алката била пронајдена во праисториска населба во јужниот дел на Бугарија.

Златната алка датира од 4.500 до 4.600 година година пред нашата ера, што значи дека е 200 години постара од накитот пронајден во 1972 година во некропол од бакарното време во бугарскиот град Варна, на брегот на Црното море, а кој се смета за најстар златен предмет.

„Нема сомнение дека станува збор за предмет постар од златото пронајдено во Варна. Тоа е навистина важно откритие. Тоа е мало парче злато, но доволно големо да го најде своето место во историјата“, изјави Јавор Бојаџијев, професор на Бугарската академија по науки.