Wednesday, May 23, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаВидео: Пуштена во оптек новата банкнота од 20 евра

Видео: Пуштена во оптек новата банкнота од 20 евра

Нова банкнота од 20 евра денеска е пуштена во промет во 19 земји на еврозоната. Европската централна банка наведува дека новата банкнота има подобри безбедносни карактериски со цел да се спречи фалсификување, а може да биде проверена со методот „почувствувај, гледај и навали“.

Новите банкноти од пет и десет евра, со холограмскиот портрет Европа, веќе се пуштени во оптек. Се очекува постепено издавање и бакноти со поголеми апоени.