Sunday, Apr 22, 2018
HomeДЕНЕШНАРегионСодржана средба Китаровиќ – Пахор со повик за зачувување на добрососедските односи

Содржана средба Китаровиќ – Пахор со повик за зачувување на добрососедските односи

Откако вчера Словенија почна  да поставува бодликава жица на границата со Хрватска, сметајќи дека соседната земја може да продолжи да ги пушта мигрантите да преминуваат преку необезбедуваните премини на границата, Колинда Грабар Китаровиќ и Борут Пахо на која тема на разговор беа последиците од ваквиот чин и начинот на кој треба да се зачуваат односите помеѓу двете држави и целиот Балкан воопшто.


„Пропустливоста на границите треба да се реализира на начин кој нема да претставува закана за безбедноста на државите и нивните соседи“, нагласи словенскиот претседател на заедничката прес-конференција со Грабар Китаровиќ. Хрватската претседателка,пак  додаде дека двете земји не треба да дозволуваат никакви инциденти што би ги загрозиле нивните добри односи.