Monday, Apr 23, 2018
HomeДЕНЕШНАРегионПрвпат во Хрватска – хомосексуален пар посвои дете

Првпат во Хрватска – хомосексуален пар посвои дете

Во Загреб, првпат на две мајки им е доделено партнерско старателство над дете, објави „Загреб прајд“. Идентитетот на мајките и на детето не е објавен.
prajdОва е прва двојка која по една година откако е донесен Законот во Хрватска за остарување права за животно партнерство од ист пол, остварија право на заедничко старателство над децата. Според Законот кој е во сила веќе една година во Хрватска, животни партнери имаат право да поднесат барање за остварување на правата на заедничко старателство над дете или деца.