Friday, May 24, 2024
HomeДЕНЕШНАПолитикаНационална ЛГБТИ конференција во Скопје

Национална ЛГБТИ конференција во Скопје

Во Скопје денеска ќе се одржи нациоанална ЛГБТИ конференција насловена „Разговори под винможитото – потреби, предизвици и приоритети во организација на Здруженеито за критички пристап кон родот и сексуалноста „Субверзивен фронт“ со поддршка на Сараевскиот отворен центар на БиХ и Виктори институтот од САД.

Целта е на едно место да се соберат дел од клучните чинители за застапување на ЛГБТИ правата, како што се претставници од надлежните министерства, пратеници, политичките партии, независните тела за човекови права и еднаквост, медиумите и граѓанскиот сектор кои ги застапуваат правата на ЛГБТИ заедницата.

На конференцијата ќе бидат претставени наодите од две истражувања кои Субверзивен фронт ги спроведе годинава.