Wednesday, Jun 19, 2024
HomeГИГА БАЈТХај текМакедонски иноватори во борба за главната награда на НАСА

Македонски иноватори во борба за главната награда на НАСА

Тројца средношколци и еден студент на ФИНКИ, успеаја да се пласираат помеѓунајдобрите 25 тимови на „Space App“ предизвикот на НАСА. Доколку победат, тие ќе присуствуваат на лансирањето на ракета на Флорида, а нивната идеја за лесно управување со дронови ќе се реализира.

„NASA Space Apps Challenge“ е светски хакатон каде „обични луѓе“ имаат можност да решаваат предизвици, односно проблеми поставени од НАСА, вели Макрадули. Има голем број на тимови од повеќе локации од целиот свет, а оваа година биле направени 1287 проекти од сите локации заедно. Секој тим одбира еден предизвик кој припаѓа на одедена категорија и потоа има 48 часа да најде решение на тој проблем и потоа да го презентира.

Гласањето е отворено до недела, а за да победат и да присуствуваат на лансирањето на ракета во Флорида може да се гласа на следниот линк https://2016.spaceappschallenge.org/challenges/aero/dont-crash-my-drone/projects/avis-liberta