Monday, Jun 25, 2018
HomeДЕНЕШНАСветГеј браковите легални во САД

Геј браковите легални во САД

gej1

Геј браковите се легални во САД. Врховниот Суд на САД донесе одлука со која ги прогласи истополовите бракови легални на целата територија на земјата, што значи дека хомосексуалците ќе може да се регистрираат во брачна заедница дури и во тврдокорните американски републики кои не даваа согласност.

gej
Барак Обама изјави дека одлуката на Врховниот суд одекнала како молња на правдата и дека ова е голема победа за Америка. Во поголемите градови започнаа и спонатани прослави каде ЛГБТ заедницата се радува на одлуката по долгите години на барање еднакви права, меѓу кои и можноста за склучување на брак. Интересно е што одлуката е досена со 5 спреча 4 гласови од кои пресудниот е и на републиканскиот судија Антони Кенеди, што е многу чудно бидејќи Републиканската партија во САД досега не даваше јавна подршка за истополовите бракови.