Saturday, Apr 21, 2018
HomeДЕНЕШНАРегионСе полесно до бугарски пасош – над 200.000 Македонци чекаат да станат и Бугари

Се полесно до бугарски пасош – над 200.000 Македонци чекаат да станат и Бугари

Бугарските пасоши се уште атрактивни за Македонците. Над 200.000 Македонци Чекаат бугарски пасош, оценува Претседателот на парламентарната комисија за Бугарите во странство Румен Јончев.

Бугарскиот портал „segabg.com“ пишува дека пратениците во Комисијата ги разгледуваат мерките со кои ќе се прецизира постапката за утврдување на бугарски корен на лица кои живеат надвор од оваа земја.

Јончев вели дека очекува министерот да се појави на неговата Комисија следната недела, за да размислат заедно за мерките по прашањето. Инаку пратеникот ќе поднесе амандмани на законот за Бугарите што живеат надвор од земјата, со кои ќе им се овозможат сертификати за потекло да се издаваат и врз основа на нотарски заверена изјава која ќе ги содржи околностите со кои се докажува бугарскиот корен.

Со ова, процедурата за вадење бугарски пасош ќе биде значително олеснета, а тоа е дел од бугарската пропаганда, со која Бугарија секоја година го зголемува бројот на „Бугари во Македонија“ во државната статистика.