Monday, May 21, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаДенеска е голем ден за православните верници, за многу години!

Денеска е голем ден за православните верници, за многу години!

sv-nikola-3

Сите православни верници во Македонија, денешниот ден сабота 19 декември, ја чествуваат најчестата слава во македонските домови, Свети Никола.

Станува збор за посна слава па на трпезата ќе доминираат посна сарма, посно гравче, риба итн.

Во народното паметење овој лик останал како заштитник на патниците, посебно на оние што патуваат по вода, но и по тоа што како за време на животот така и по смртта ги помагал сиромасите, ги заштитувал затворениците и неправедно осудените, ги откупувал робовите и ги пуштал на слобода.

Деенска именден празнуваат: Никола, Нино, Николина, Коле…

За многу години!