Friday, Aug 14, 2020
HomeАНТИСТРЕСШтосноКога ви се чини дека кит ќе го голтне вашиот брод (ВИДЕО)

Кога ви се чини дека кит ќе го голтне вашиот брод (ВИДЕО)

maxresdefault

Кај брегот Квебек биле организирани тури за следење на китовите, а една од нив доживеала навистина незаборавен момент. Еден од морските џинови излегол од водата на десетина метри пред бродот со потполно отворена уста.

Дури на само неколку метри оддалеченост од бродот китот почнал да ја затвора устата и повторно запловил во водата. Големите врсти на китови, како плави и грбави, им припаѓаат на видовите на китови кои се хранат преку остата, односно кои ја отвараат својата уста внесувајќи голема количина на вода, која подоцна преку забите ја филтрираат и од неа извлечуваат ситни животни.