Sunday, Aug 1, 2021
HomeАЈНШТАЈНИЈААтласЖртва на напад со киселина, прошета по пистата на New York Fashion Week

Жртва на напад со киселина, прошета по пистата на New York Fashion Week

Решма Куреши е деветнаесетгодишна девојка од Индија која прежива напад со киселина, по што лицето трајно и е оштетено. Оваа силна девојка одлучи нејзиниот живот да го посвети на мисијата за охрабрување на други девојки и жени да продолжат со нивните животи дури и по ужасот кој им се случил.

Решма оваа недела прошета по писата на Њујорк Фешн Вик (New York Fashion Week) во убав фустан од дизајнерката Арчана Кочхар.

– Ова појавување е важно за мене затоа што постојат толку многу девојки кои како мене се жртви на напади со киселини и ова им дава сила и храброст, рече Решма и додаде:
kiselina
– Покрај тоа, овој чин ќе им покаже на луѓето дека другите не би требало да се проценуваат само врз основа на изгледот, како што не се суди книга по кориците.

Решма беше жртва на напади со киселина во 2014 година, при што нејзиното лице и тело беа сериозно оштетени, а го изгуби и левото око.

Во интервју за Би-Би-Си таа раскажа дека, откако првпат се видела во огледало, се обидела да се самоубие. Сепак, таа пронашла сили да продолжи понатаму, а со својата организација „Make Love Not Scars“, ги поттикнува и охрабрува и другите жени со слични искуства.