Wednesday, Jun 19, 2024
HomeДЕНЕШНАПолитикаЗаконот за јазици после Нова година

Законот за јазици после Нова година

Комисијата за европски прашања на која требаше да почне амандманската расправа за Предлог законот за употреба на јазиците е одложена поради, како што појасни, претседателот на Комисијата Артан Груби неприсуство на претставници од Министерството за правда.

– Министерот за правда ме извести дека е во Летонија, и ние го очекувавме заменикот. Мора да има претставник на Владата кој ќе се изјасни за 90-те амандмани што се поднесени за Законот. За нејзиното продолжение ќе информирам во текот на денешниот ден или утре – изјави Груби.

Роковите предвидени со Деловникот веќе течат, но се почитуваат, тврди тој иако има само три дена за амандманска расправа.

Негови очекувања се дека пратениците од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата ќе дојдат на продолжението и дека ќе ги бранет своите амандаман и дека тие ќе гласаат за законот.