Wednesday, Dec 7, 2022
HomeДЕНЕШНАПолитикаЗаев: Несоодветните кадри се кадрите останати од ВМРО-ДПМНЕ

Заев: Несоодветните кадри се кадрите останати од ВМРО-ДПМНЕ

„Ако некаде се појавиле несоодветни луѓе како кадровски решенија на новата влада, тоа ќе биде коригирано. Внимателно следам и слушам, нестручни луѓе нема да останат во институциите“, рече премиерот Зоран Заев во Собранието, како одговор на прашање упатено од пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, за време на првата седница со пратенички прашања за оваа влада.

Димовски побара од Заев да наброи барем пет кадровски решенија кои се несоодветни, на што премиерот му одговори дека ако веќе треба да наброи, тоа се несменетите кадри од ВМРО-ДПМНЕ.

– Ако треба прецизно да набројам, тоа се несменети началници и раководители од ВМРО-ДПМНЕ. А, ако имало досега некој што треба да се смени, тоа треба да се утврди низ постапка. Многу од кадровските решенија се само вршители на должност. Сите наредни постапки за назначување кадри ќе се водат на транспарентен начин. Ќе видите непартиски луѓе во многу институции, како и досега. Прв приоритет мора да биде квалитетот, потоа искуството, а на крајот и општествената, интелектуалната и професионалната припадност на кадрите – рече Заев.