Friday, Mar 24, 2023
HomeАНТИСТРЕСПатувањеВо Кипар откриени остатоци од најстарото село во светот

Во Кипар откриени остатоци од најстарото село во светот

Древни градби, стари повеќе од 11.000 години, се пронајдени на Кипар и можно е тоа да е најстарото село кога било откриено во светот.

Остатоците од 29-те тркалезни градби, откриени се во Климонас, во блина на градот Лимасол, соопштила Управата за антиквитети и додал дека тоа е „најстариот стил на земјоделски и селски живот на светот.

Зградите на ободите од планините кон морето се стари најмалку 10.500 до 11.000 години, и за барем 2.000 години се постари од првата населба на Кипар, во местото Хирокитија. Таа населба е на списокот на заштитено светско наследство на Организацијата на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО).

На археолошкиот локалитет од 5.000 квадратни метри во Климонас најдени се коски на мачка и куче, како и остатоци на камени алатки за работа и лов, што потсетуваат на неолитот.

Археолозите Франсоа Бријоа и Жан-Дени Вињ оценија дека тогашните локални жители во Климонас веројатно ловеле помали птици и диви свињи.