Saturday, Mar 25, 2023
HomeАНТИСТРЕСШтосно(Видео) Вака изгледа нуркање меѓу двата континента

(Видео) Вака изгледа нуркање меѓу двата континента

Ако сакате да пливаат меѓу двата континента, Силфра е едно ретко место кое тоа ви го овозможува и вистински доказ дека нашата земја се уште не изненадува.

Пукнатините во морето се наоѓа во Исланд и го дели евроазискиот и северноамериканките тектонски плочи кои се движат подалеку едни од други по стапка од 2 сантиметри годишно, а на секои десет години, предизвикуваат земјотреси.

Во пукнатинатините за многу нуркачи е спектакал на животот, кој ви овозможува да се допрат два различни континенти, додека ладно кристално јаснатите сини води им овозможуваат спектакуларни сцени затоа што видливоста е речиси 100 метри во секој правец.

За кристално бистра вода е заслужен глечерот Лангјекул кој се наоѓа во близина. Сезонски топењето на мраз во водата поминува низ карпести делови и со тоа додатно се филтрира водата. Неколку децении е потребно за водата да дојде до пукнатините