Wednesday, Nov 29, 2023
HomePosts Tagged "заштита"

На покана на Министерството за култура, односно министерката Бисера Костадиновска Стојчевска, член на неформалната граѓанска иницијатива Охрид ЅОЅ денеска ќе присуствува на состанокот во Владата на Република Македонија на кој ќе се разгледаат актуелните состојби поврзани со заштитата на природното и културно наследство на Охридскиот

Read More

Охрид ЅОЅ учествуваше на денешната расправа по Нацрт-законот за прогласување на Студенчишко Блато за Парк на природата (категорија IV според Законот за заштита на природата). Она што го чувме на расправата беше очебиен и разочарувачки доказ за децениско отсуство на институционална заштита и институционална едукација за

Read More

Итно формирање на полиција за животни на ниво на Република Македонија бараат група граѓани со интернет петиција. По последните брутални труења на кучиња, кои кулминираа со убиството на кучето Идриз, тие се револтирани поради тоа што до сега органите на прогонот потфрлиле при санкционирање на

Read More

Велосипедистите честопати имаат недостаток од сигурност и заштита во сообраќајот а недоволната опрема честопати резултира со сериозни повреди. Сепак, една шведска компанија конечно понуди одлично решение! Компанијата Hovding го произведе првото воздушно перниче за велосипедисти и мотоциклисти кое може да им го спаси животот. Монтиранo

Read More

Земјотресите кои денеска го стресоа Скопје предизвикаа вистинска паника кај граѓаните. Голем број луѓе се уште се плашат да се вратат во своите домови. Добро е да ги прочитате советите на Дирекцијата за заштита и спасување како да постапите во случаи на земјотрес. Прочитајте го

Read More

Aнима Мунди алармираше за невобичаената „спортска“ активност бркање на петел каде во минатите години беа вклучени десетина деца, организирани од КМФ Железарец. Здружението за заштита на животните ја спречи оваа „атракцијата“ како што е наведена на социјалните мрежи при објавите на КМФ Железарец. Тие секоја година

Read More

Секоја жена реагира на надворешните околности на различен начин. Тоа зависи првенствено од имунитетот на нејзиниот организам, но и од тоа колку е склона на развој на инфекции на репродуктивниот систем. Мокриот костим за капење е она што најлесно може да го загрози женското здравје во

Read More

Актерот Чарли Шин кој откри дека боледува од ХИВ е портпарол и промотор на новиот вид на кондоми Lelo Hex кои се изработени од нов вид на еластичен и издржлив материјал со склопување на парчиња осумаголници кои гарантираат поголема безбедност и воопшто не може да

Read More

Facebook се вклучува во битката за заштита на приватноста на корисниците и следењето на комуникациите од страна на безбедносните служби со тоа што наскоро ќе воведе целосна енкрипција на апликацијата за допишување Facebook Messenger. Енкрипција веќе воведоа популарните сервиси Viber и WhatsApp кој токму за

Read More

Следуваат доста високи температури за време на летото а, општо познато е дека доколку не внимаваме на сонцето, може да се зголеми ризикот од појава на рак на кожата. Ние ви препорачуваме неколку совети како да уживате во топлите денови и првенствено да се заштитите

Read More