Friday, May 24, 2024
HomePosts Tagged "закон"

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) ја заврши последната верзија на Предлог-Законот за изменување и дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (Предлог-закон за АВМУ). Следниот чекор е текстот да влезе во процедура во Владата, која треба да усвои и потоа да

Read More

Министерството за економија на вчерашната владината седница ја презентираше информацијата за изменување на Законот за трговија во согласност со иницијативата на посетените компании во рамки на проектот „Учиме од бизнис-заедницата“. „Со информацијата, Министерството за економија во рок од два месеци треба да достави предлог за изменување

Read More

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), во пресрет на најавените измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, денеска соопшти дека цврсто останува на ставот дека е потребно да се елиминира какво било влијание на државата врз процесот на саморегулација во медиумите. Во

Read More

Владата на Република Македонија на вчерашната 38 седница, донесе одлука да предложи до Собранието на усвојување предлог закон за изменување и дополнување на Законот за заштита на сведоци, информираат од владината прес-служба. Според Владата, целта на оваа предложена законска измена е да се обезбедат услови за

Read More

Министерството за информатичко општество и администрација вчера почна со подготовка на конечната верзија на новиот закон за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, кој, според роковникот на Владата, треба да биде готов до 30 ноември. За донесување на законот во Собранието е потребно двотретинско мнозинство. Една од причините

Read More

Maкедонија фрла по 5.000 тони храна годишно, количини кои може да снабдат 13.000 луѓе со три оброка дневно. За надминување на ваквата состојба се изготвуваат законски измени кои, како што беше речено денеска во Стопанската комора, ќе бидат готови најдоцна до почетокот на идната година, а

Read More

СДСМ подготвува измени на Законот за заштита од пушењето, нешто што подолго време го најавуваа и за време на изборната кампања, пишува телевизијата Алсат. Според пратеникот Томислав Тунтев сепак, новото законско решение нема драматично да се разликува од сегашното. Најголеми измени ќе има за т.н.

Read More

Синдикатот на култура на Република Македонија денеска упати низа барања до новата власт, за кои рече дека драстично ќе ги сменат лошите околности во кои е западната културата во земјава. На прес-конференција во МОБ, синдикатот побара замена на сегашниот Закон за култура со нова законска рамка

Read More

Франција официјално се разделува со нездравата мода за ниска телесна тежина кај манекенките со стапувањето во сила на новиот закон од денес. Мерката има за цел да ги заштити младите девојки од опасната за животот анорексија и ги предвидува сите актуелни модели во земјата да

Read More

Законот за Безбедносните сили на Косово (БСК), кој го предложи косовскиот претседател Хашим Тачи, ќе биде повлечен од процедура сѐ додека не се искористат сите можности БСК со уставни амандмани да се трансформираат во оружени сили на Косово. Според приштинските медиуми, Тачи се согласил на ова

Read More