Tuesday, Oct 3, 2023
HomePosts Tagged "загаден воздух"

Прв дел Зимите во Македонија станаа синоним за загадување на воздухот. Националните и меѓународните медиуми честопати прикажуваат апокалиптични слики од градски смог, улици зафатени со сообраќај и луѓе кои лебдат низ нив повремено носејќи маски за заштита од загадувањето во обид да ги минимизираат штетите по

Read More

Поради загадениот воздух, граѓаните утре ќе протестираат пред зградата на Владата од 12 часот. На настанот, „Станете за чист воздух“, кој што е споделен на „Фејсбук“ се вели дека протестот е граѓански. „Протестот не е организиран од политичка партија, организиран е од граѓани, од сите нас

Read More

Повеќе граѓански организации кои во изминатите недели го концетрираат незадоволството на граѓаните од загадениот воздух и непревземањето на порадикални мерки за заштита најавија дека во понеделник ќе се одржи голем простест пред Владата на Република Македонија и ги повикаа сите да и им се придружат

Read More

Распустот да почне од понеделник за учениците од Центар поради загаденоста на воздухот. Ова го побарал градоначалникот Андерј Жерновски кој поднел барање до Министерството за образование и наука, за децата од 7-те општински основни училишта распустот да започне од понеделник, 28.12.2015. Ова барање е поради резултатите

Read More

Службите на Град Скопје во 11:30 часот ги превземаа првите мерки за сузбивање на штетните пм10 честички со прскање на средството Калциум Магнезиум Ацетат за намалување на загаденоста на воздухот. Средството беше испрскано на крстосницата на булеварот Св. Климент Охридски и со улицата Свети Кирил и

Read More

Мерните станици во повеќе градови низ Македонија измерија присуство на штетни ПМ10 честистички над дозволеното, со што воздухот повторно е загаден и треба да се размислува за мерки на претпазливост на граѓаните. Причини се почетокот на грејната сезона, како и самите климатски услови со слаб

Read More