Tuesday, Sep 28, 2021
HomePosts Tagged "Уставен суд"

Претседателот Ѓорге Иванов во согласност со своите уставни надлежности до крајот на неделата до Собранието на Република Македонија ќе достави предлози за избор на двајца членови на Уставниот суд, потврдија за МИА од кабинетот на шефот на државата. Предлозите, како што претходно најави кабинетот на претседателот

Read More

Претседателот на Собранието, Талат Џафери сè уште ги чека од шефот на државата имињата на двајцата кандидати за судии во Уставниот суд, рече претседателот на законодавниот дом на денешниот брифинг со новинарите. Џафери соопшти дека неговиот кабинет стапил во контакт со кабинетот на Иванов за номинирање

Read More

Уставниот суд за среда следната недела закажа нова седница, на која, како што може да се види од предложениот дневен ред, нема да се разгледува предметот за членот 175 од Законот за електронски комуникации, за кој Владата испрати мислење до судот со предлот-членот да не

Read More

Претседателот на државата, Ѓорге Иванов, своите предлози за именување на двајца судии во Уставниот суд, на местата на Наташа Габер-Дамјановска и на Гзиме Старова, чиј деветгодишен мандат истекува в сабота, ќе ги достави до Собранието по локалните избори, велат за „Мета“ од кабинетот на Иванов. „Претседателот

Read More

Уставниот суд в среда ќе ја одржи првата седница по летната ферија, на која, според агендата, судиите треба да ја донесат конечната одлука за членот 175 од Законот за електронски комуникации, односно дали Упрвата за безбедност и контраразузнавање смее да прислушува преку телекомуникациските оператори, пишува

Read More

Задолжителното присуство на адвокат во постапката пред нотарот не е во спротивност со принципот на владеење на правото, туку напротив тоа е со цел обезбедување на правната сигурност на граѓаните и е во согласност со Уставот, се вели во Решението на Уставниот суд на Република

Read More

Собранието доцни со изборот на член на Уставниот суд кому му престанува мандадот, изјави Бујар Османи, вицепремиерот за европски прашања на 30 август, презентирајќи ги резултатите од имплементацијата на првиот дел од реформскиот план „3-6-9“, пишува „Мета“. Станува збор за избор на член на Уставниот суд

Read More

Уставниот суд вчера го укина членот 50 од Законот за просторно и урбанистичко планирање и од барок „ги спаси“, меѓу другите, Градскиот трговски центар, Универзитетската библиотека и Македонската опера и балет. На вчерашната седница мнозинството судии гласале за укинување на членот 50 од Законот за урбанизам

Read More

Уставните судии, според објавениот дневен ред, на наредната седницата закажана за идната среда, 21 јуни, ќе ја разгледуваат иницијативата за оценување на уставноста и на законитоста на членот 175 од Законот за електронски комуникации. Според членот 175 од Законот за електронски комуникации, на телекомуникациските оператори во

Read More

Уставниот суд на вчерашната седница поведе постапка по иницијативата поднесена на Одлуката на Градот Скопје за давање субвенции на Јавното сообраќајно претпријатие Скопје за 2017 година, во делот „и бесплатен превоз на редовни студенти на додипломски студии на државните универзитети“. Одлуката е донесена од Советот

Read More