Saturday, Jul 13, 2024
HomePosts Tagged "универзитети"

Државните универзитети ги отворија вратите за упис на идните академски граѓани за учебната 2016/2017 година. На државните универзитети ширум земјава има 24.356 слободни места. Во Битола, Штип и Охрид уписите стратуваа вчера, додека во Скопје и Тетово идните академски граѓани може да се пријавуваат од четрвток.

Read More

Денеска започнува новата академска година 2015/2016 на сите државни универзитети во земјава. За новите студенти ќе биде организиран прв академски час на факултетите, а на некои од нив ќе присуствуваат ректорите на универзитетите. Ректорот на УКИМ проф. д-р Велимир Стојковски ќе присуствува на првиот академски час

Read More

Со цел побрзо и поолеснително вклопување на мигрантите во германското општество, над 60 германски универзитети ќе им овозможат бесплатно студирање на бегалците. Од почетокот на 2016 година, имигрантите ќе имаат можност да аплицираат за добивање стипендии и тоа не по 4-годишен престој како досега, туку по

Read More

Започна првиот уписен рок за студенти во прва година и интересот за добивање факултетска диплома и оваа година ќе биде многу висок. Според податоците има 24.952 слободни места. Во тек е уписот на Универзитетот „Св.Климент Охридски“ во Битола, како и во штипскиот „Гоце Делчев“, а

Read More