Monday, Sep 25, 2023
HomePosts Tagged "УНИЦЕФ"

Секое петто дете во богатите држави живее во сиромаштија, се вели во анализа на УНИЦЕФ. Недостигот од храна и образование е исто така широко распространет проблем, наведуваат експерти. Во подготовката на извештајот се анализирани 41 држава со високи и средни доходи, од Европа, Источна Азија, Океанија,

Read More

Во денешниот извештај на Фондот за деца при Обединетите Нации (УНИЦЕФ) се наведува дека до 2040 година во просек едно од четири деца ќе живее во региони каде има екстремен недостиг на вода. По истражувањето, што беше објавено на Светскиот ден на водата, ОН предупредија дека за нешто

Read More

За пет години, 69 милиони деца ќе починат поради причини што најчесто може да се спречат, 167 милиони деца ќе живеат во сиромаштија, а 750 милиони жени ќе бидат во детски брак до 2030 година, освен ако светот повеќе не се насочи кон маките на

Read More

Светски познатиот пејач Рики Мартин, кој е и амбасадор на добра волја на УНИЦЕФ, вчера посети  камп на сириски бегалци во Либан, каде што се сретна со сириски деца, соопштија американските медиуми. Тој изјави дека зборот „бегалец" се обезвреднил деновиве, но светската заедница треба да ги отвори

Read More