Tuesday, Sep 28, 2021
HomePosts Tagged "УНЕСКО"

Косово очекува поддршка од Македонија за влез во меѓународните институции, изјави денеска во Скопје косовскиот министер за надворешни работи, Беџат Пацоли, на заедничката прес-конференција со шефот на македонската дипломатија, Никола Димитров. Тој истакна дека Македонија има поголема историја и искуство во меѓународните организации, поради што ја

Read More

По последниот мониторинг спроведен во Охрид, посебната експертска група на УНЕСКО го објави најновиот извештај за степенот на заштита на Охрид и езерото. Во истата се апострофира на недоволниот степен на заштита на Охрид и езерото, кои се прогласени за подрачја од особено значење и светско

Read More

Доколку целосно не се отфрли проектот за изградба на ски-центар на Галичица и одредени спорни делови на планираниот нов пат А3 од Охрид до Свети Наум чија траса е зацртана во заштитените подрачја на Националниот парк, Охрид би можел да биде ставен на листата загрозени

Read More

Тројца експерти од Светската организација за заштита на природното и културно наследство деновиве ќе вршат мониторинг во Охрид. При денешната посета тие ги демантираа тврдењата дека размислуваат Охрид да го тргнат од листата на заштитени природни богатства. – Никогаш не било разгледувано прашањето Охрид да биде

Read More

Група експерти на УНЕСКО од денеска се во Охрид каде што вршат увид на повеќе проекти што се во тек или кои се планирани да се реализираат. Експертите на УНЕСКО најпрво го посетиле Националниот парк Галичица, каде разговарале со раководството на јавната установа, но и со

Read More

Експертска група на УНЕСКО доаѓа вo Охрид, каде ќе извршат увид на дел од почнатите градби и планираните објекти покрај брегот на Охридското Езеро. Според најавите, експертите на УНЕСКО ќе вршат увид на новите објекти на Плаошник, на хотелот во Лагадин, на проектот експресен пат до

Read More

Атина е прогласена за Светска престолнина на книгата за 2018 година, од страна на УНЕСКО, јавува „Прото тема". Програмата вклучува средби со писатели, преведувачи и илустратори, потоа - концерти, тематски изложби, поетски читања и работилници од сферата на издавачката дејност. Целта на програмата е да ги

Read More

На седницата на Комитетот на УНЕСКО во Истанбул, Турција, за прв пат во официјален документ на светската организација е нотирано дека охридскиот регион се соочува со опасност да биде впишан во листата на загрозени подрачја, што е само чекор до губење на статусот на заштитено

Read More

„ЕДНО Е! ВРЕДНО Е!“ е слоганот под кој невладините организации „Фронт 21/42“ и „Еко-свест“ од Охрид ќе ја водат кампањата за зачувување на Охридскиот регион како единственото УНЕСКО подрачје во Македонија. Во рамки на означувањето на почетокот на кампањата ќе бидат претставени и заклучоците за Степенот на

Read More

Унеско официјално ја предупреди Хрватска дека Плитвички Езера може да биде симната од пописот на заштитено светско природно наследство поради прекумерен број туристи кои секоја година ги посетуваат и прекумерно градење апартмани. Низ Националниот парк Плитвице дневно минуваат преку осум илјади туристи, а двојно повеќе

Read More