Monday, Jun 24, 2024
HomePosts Tagged "цензура"

Во четврток на 26 мај ќе се одржи перформансот „Censure or not censure“, на уникатната локација на патот за Галичник. Со рестриктивен и предизвикувачки метод на дишење, уметницата доаѓа со перформанс кој се спушта во длабочините на емотивниот хаос и има тенденција да го ослободи духовниот

Read More

Фејсбук ја тргна цензурата на историската фотографија од војната во Виетнам, на која се гледа како голо девојче бега од напалм-бомбите. Претходно, социјалната мрежа со своето лого ја покри голотијата, а директорот Марк Зукерберг беше обвинет дека ја злоупотребува моќта на социјалната мрежа и ја

Read More

Украина освен во физичка влезе и во идеолошка и пропагандна војна со Русија, па затоа украинскиот претседател Петро Порошенко донесе указ за забрана на сите филмови кои се снимени во Руската Федерација од нејзиното формирање во 1991 по распадот на СССР, а во кои е

Read More

Денеска во 18 часот пред Собранието на Македонија ќе се оддржи протест поради најавениот предлог-закон за забрана на објавување на т.н. опозициски бомби со кои се инкриминира власта. СТОП ЗА ЦЕНЗУРАТА! НЕ ГИ ДАВАМЕ БОМБИТЕ! НЕ ЈА ДАВАМЕ ВИСТИНАТА! СТОП ЗА ФАШИСТИЧКИ ЗАКОНИ! НЕМА ДА ВИ ПОМИНЕ! Причината е едноставна, имаме

Read More

Студентскиот пленум пријави дека на Facebook групата на студентскиот дом „Гоце Делчев“ Скопје се врши цензира на членови кои објавуваат содржини за алармантната состојба за сместување и очајно лошите услови. Сандра Ѓорѓиева објави дека нејзините постови на групата веднаш ги бришат администраторите и дека вршат

Read More