Monday, Aug 2, 2021
HomePosts Tagged "транспарентност"

Има значителен напредок од голем број министерства и ќе направиме дополнителна проверка да видиме кој уште нема објавено од листата на документи за поголема транспарентност и отчетност на државните органи и ќе се заложиме за тоа, изјави денеска министерот за информатичко општество и администрација Дамјан

Read More

Отвореноста на судовите и на јавните обвинителства во регионот не е на задоволително ниво, покажа истражувањето за степенот на отвореност на судските органи во регионот, спроведено во шест земји од регионот, во рамки на проектот „Актион СЕЕ – Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност

Read More

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска се сретна со холандскиот амбасадор во Македонија Вилем Ваутер Пломп. На средбата амбасадорот Пломп упатил честитки за изборот на функцијата на Џафери и ја пренел пораката за подготвеноста на холандската Влада и конкретно на Парламентот за широка соработка со институциите

Read More

Граѓаните кои земаат просечна плата од 22.190 денари, дневно одвојуваат по 425 денари за давачки кон државата. Ова го покажува пресметката на новата платформа која нуди увид во трошењето на граѓанските пари, Opendata.mk. На конференцијата „Отворени податоци за трошење на јавните средства“ беше посочено дека

Read More