Monday, Oct 2, 2023
HomePosts Tagged "тестирање"

Укинување на екстерното тестирање и поголеми плати бара мултиетничкиот синдикат за образование, кој се пожали на условите во професијата. Ново избраниот Претседател на овој синдикат Драги Јовановски вели дека по формирање на новата влада, тој ќе побара реформи во образованието. Ниту наставниот кадар не е задоволен

Read More

Кинескиот автобус наречен „Transit Elevated Bus“ (TEB) помина успешно на своето прво-тест возење во градот Цинхуандао. Иако при тестирањето не беа симулирани реални состојби во сообраќајот и автобусот возеше многу бавно на демо патека долга само 300 метри, инженерите велат дека ова е доказ дека овој автобус функционира,

Read More

Од денеска до 11 јуни ќе се спроведува екстерното проверување на постигнувањата на учениците за учебната 2015/2016 година во јунската сесија. Ќе бидат опфатени 178.648 ученици од основните и средните училишта, кои ќе бидат тестирани по 1972 предмети, соопшти Државниот испитен центар. ДИЦ претходно го објави

Read More

По вчерашната жестока собраниска дебата меѓу пратениците од власта и опозицијата за екстерното тестирање на својот препознатлив начин коментираше белгискиот експерт за спроведување на договорот од пржино Питер Ванхауте. Тој на неговиот твитер профил напиша, „ајде да воведеме екстерно тестирање за владата“.

Read More

Почнувајќи од денес па се до 29 јануари матурантите од сите средни училишта во Македонија ќе ги полагаат завршните два испити од екстерното оценува со тоа што тие го знаат само распоредот на термините на полагање, но не и предметите кои ќе им се паднат. Во

Read More

Средношколците од понеделник на екстерно тестирање. Од понеделник до петок идната недела (25-ти до 29 јануари 2016) ќе се спроведе тестирањето на учениците од завршните години во средно образование. Според податоците на Државниот испитен центар, за тестирањето се пријавени 19.931 матурант кои ќе полагаат тестови од

Read More

Наставничкиот пленум денеска поднесе иницијатива до Устваниот суд за екстерното тесирање. На иницијативата се потпишаа повеќе од 1.000 наставници кои реагираат на низа нелогичности, како на пример впишувањето на оценката единица од тестот во сведителството, казните и несоодветниот третман на овој кадар при оценувањето и

Read More

Екстерното тестирање во јунската сесија заврши со вкупно 2 855 приговори, информираат денеска од Државниот испитен центар (ДИЦ). Средношколците најмногу се жалеле на нецелосно процесуирани резултати, недостиг од еден поен за премин во наредна оценка, а најголеми жалби по предмети се поднесени за македонски, математика,

Read More

Учениците на екстерното тестирање постигнале просечна оценка од 3,26, покажаа резултатите кои денеска се истакнати во сите основни и средни училишта. Минатата година просечната оценка на постигнувањата беше 3,6, соопшти Државниот испитен центар. Од утре до 30 јуни учениците ќе може да поднесат приговори до

Read More