Wednesday, Jun 19, 2024
HomePosts Tagged "Студентски пленум"

Студенстскиот пленум открива нови детали за тоа на што се трошат парите од буџетот на Студентскиот парламент. Според „Пленумот“ огромни суми се потрошени за телефонски сметки, забави, авионски карти и за плати на луѓе со истечен мандат, или чии функции не постојат според статутот на

Read More

Собраните студенти и граѓани кои сакаа да им дадат поддршка за вчерашните проблеми со специјалната единица ЕБР денес на протестот пред канцеларијата на СПУКМ извикуваа: „Ќе одговарате“ за нападот врз членовите на Студентскиот пленум кои бараа правда и беа насилно тргнати. Денес присутните и покрај дождот

Read More

Студентскиот пленум упати повик во 19 часот секој кој сака да им изрази поддршка за досегашните активности да им се придружи на протестот кој ќе се одржи пред канцеларијата на СПУКМ во студентскиот дом Кузман Јосифовски Питу. Исто така најавија дека ќе поднесат и кривични пријави

Read More

Во напната и тензична атмосфера која повеќе наликуваше на акционен филм, а не на студентски несогласувања е избран нов лидер на СПУКМ. Доцна синоќа изброени се гласовите и победник е Давор Поповски, студент на ФИНKИ. „Бараме Универзитетот веднаш да реагира против тепањето на студенти, да не

Read More

Полицијата ги активираше специјалците од ЕБР за обезбедување на канцеларијата на СПУКМ откако припадниците на Студентскиот пленум пробаа да ги вратат пренесените гласачки кутии од денешните студентски избори. Студентите беа потиснати од канцеларијата на СПУКМ, но со викотници и поплаки не сакаа да го напуштат местото,

Read More

Преставници на СПУКМ и група на нивни подржувачи ги тргнаа кутиите од местата на гласање низ факултетите на УКИМ и наместо јавно да ги пребројуваат гласовите кои и онака беа малку ги пренесоа во својата канцеларија во студентскиот дом Кузман Јосифовски Питу. „Украдени се неколку гласачки

Read More

Студентскиот пленум ги повика студентите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, утре во 12 часот да излезат на платото на УКИМ и да се приклучат во блокадата на студентските избори. – Потсетуваме дека блокадата не е кривично дело како што претходно пренесоа некои медиуми. Ние сите

Read More

Претставниците на Студентскиот пленум ја напуштија седницата на Ректоратот откако им го одзедоа зборот и им ги исклучија микрофоните кога се побунија против одлуката на Комисијата за верификација на Сенатот да ги верификува мандатите на десетте претставници на Студентскиот парламент при УКИМ (СПУКМ). Ректорот Велимир Стојковски

Read More

По долго негодување пред Ректоратот на УКИМ, претставниците на Студентскиот пленум во договор со ректорот Велимир Стојковски одлучија седницата на Сенатот сепак да се одржи и на неа да присуствуваат четворица студенти. На денешната седница, сенаторите од сите факултети ќе гласаат помеѓу кандидатите Ненад Новковски, екс

Read More

Студентскиот пленум побара поништување на досегашната постапка за избор на Ректор на УКИМ бидејќи студентските преставници во универзитетските тела се нелигитимни и не го одразуваа целосниот корпус на студенти. - Во моменталните тела на Универзитетот седат претставници на студенти со истечени мандати. Ако изборите на ректор

Read More