Tuesday, Oct 3, 2023
HomePosts Tagged "средно"

Ниту еден ученик не се запишал во средното текстилно школо. Празни паралелки има и во средното стручно за дрвопреработувачка, земјоделско-ветеринарна, градежно геодетска, кожарска, сообраќајна индустрија. Анализите покажуваат дека младите ги избегнуваат стручните тригодишни програми, а станува збор за професии кои во земјава веќе се дефицитарни

Read More

Иако по протестите и бојкотот на средношколците им беше ветена ревизија на екстерното тестирање и промени во неговото спроведување, по ова прашање не е сторено ништо. Најавите дека матурантите во Јануари ќе го „сефтосаат“ новиот модел на екстерно, по се изгледа ќе останат само

Read More

Регистриран сличај на Туберколоза во средното училиште „Заф Љуш Марку“ во Бутел. Во понеделникот ученик од трета година од ова училиште бил хоспитализиран на болничко лекување во Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза. Според информациите кои ги објави порталот „Здравство 24“ долготрајната кашлица била црвен аларам

Read More

Гимназија со угледно реноме или пак избор на средно стручно школо ќе биде главна дилема за полуматурантите кои наредните денови ќе ги поднесуваат документите за упис во средните училишта низ Македонија. Во последните неколку години анализите на пазарот на трудот велат дека потребен е стручен кадар,

Read More