Wednesday, Jun 19, 2024
HomePosts Tagged "сиромаштија"

Во Македонија 21,5 отсто од населението живее во сиромаштија, а целта е на среден рок стапката на сиромаштија да се намали под 16 проценти во 2020 година, вели министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, по повод Меѓународниот ден за борба против сиромаштијата (17

Read More

Незадоволството на жителите во регионот на Југоисточна Европа е сè уште над просекот, но полека се намалува, а невработеноста, сиромаштијата и корупцијата и понатаму се меѓу главните проблеми. Ова се дел од заклучоците претставени во истражувањето „Балкански барометар 2017“, што се извршува по нарачка на Регионалниот

Read More

Секое петто дете во богатите држави живее во сиромаштија, се вели во анализа на УНИЦЕФ. Недостигот од храна и образование е исто така широко распространет проблем, наведуваат експерти. Во подготовката на извештајот се анализирани 41 држава со високи и средни доходи, од Европа, Источна Азија, Океанија,

Read More

Близу 20 проценти од населението на земјите на Балканскиот полуостров живее на работ на сиромаштија. Ова го покажува анализата на Еуростат за сиромаштија и нееднаквоста на приходите на 28-те земји од Европската унија за 2015 година, пренесуваат во четвртокот медиумите. Во осум земји од Европската унија

Read More

Просечната нето плата за јуни изнесува 22.187 денари објави Државниот завод за статистика. Во однос на јуни лани таа се зголемила за 0.7%, но во однос на мај се намалила за 0.6%. Според Македонска платформа против сиромаштија 70% од работниците имаат примања под оваа сума. Најдобро

Read More

За пет години, 69 милиони деца ќе починат поради причини што најчесто може да се спречат, 167 милиони деца ќе живеат во сиромаштија, а 750 милиони жени ќе бидат во детски брак до 2030 година, освен ако светот повеќе не се насочи кон маките на

Read More

Македонците во Голо Брдо, Албанија реагираат за лошата состојбата во која се наоѓаат. Реакцијата ви ја пренесуваме во целост. Македонско друштво “Илинден” - Тирана и Македонско друштво “Илинден” - Тирана Огранок Голо Брдо ја изразуваат својата загриженост и посочуваат дека се згрозени од положбата на Македонците

Read More

За една година на СОС телефонот за деца и млади се јавиле 113 лица кои побарале помош или совет за проблемите со кои се соочуваат, од нив само две деца. Сиромаштијата е еден од најголемите проблеми со кои се соочуваат децата и нивните семејства, констатира детската

Read More

Актуелната пратеничка од албанската опозициска Демократска партија и екс министерка за евоинтеграции, Мајлинда Брегу, на антивладниот протест во Тирана е видена со потпетици вредни 1.800 евра. – Тоа не беа обични потпетици. Го носеа знакот на фирмата „Заноти“ а беа украсени со камчиња на Сваровски. Цената

Read More