Monday, Oct 2, 2023
HomePosts Tagged "синдикат"

Синдикатот на култура на Република Македонија денеска упати низа барања до новата власт, за кои рече дека драстично ќе ги сменат лошите околности во кои е западната културата во земјава. На прес-конференција во МОБ, синдикатот побара замена на сегашниот Закон за култура со нова законска рамка

Read More

Претседателот на Македонскиот полициски синдикат Ацо Антовски за најновите суспендирања на полициските службеници во врска со настаните од 27 април во Собранието побара командна одговорност и правична и поединечна истрага, јавува „Радио Слободна Европа“. „Апелираме до Министерството за внатрешни работи своите надлежности да ги извршува темелно

Read More

Укинување на екстерното тестирање и поголеми плати бара мултиетничкиот синдикат за образование, кој се пожали на условите во професијата. Ново избраниот Претседател на овој синдикат Драги Јовановски вели дека по формирање на новата влада, тој ќе побара реформи во образованието. Ниту наставниот кадар не е задоволен

Read More

Независниот полициски синдикат од министерот за внатрешни работи бара итно распоредување на 400 полициски приправници кои успешно ја поминале обуката за полицајци. Според Правилникот за систематизација на Бирото за јавна безбедност овие млади лица добиваат решение за приправнци за првите шест месеци откако ќе ја

Read More

Синдикатот на македонската дипломатска служба (СМДС), сака да ја извести македонската јавност за крајно сомнителниот потез што Раководството на Министерството за надворешни работи го повлече оваа седмица. Имено, распишани се 20-тина интерни конкурси за распоредување на работа во нашите дипломатско- конзуларни претставништва (ДКП). Со оглед

Read More

Четирите градски синдикати, СУТКОЗ, УПОЗ, СЕИР и АГРО, ќе поднесат тужба до Меѓународната организација за труд во Женева бидејќи се бесправно исфрлени од ССМ. Претседателот на УПОЗ Пеце Грујовски денеска обвини дека се крши правото на синдикално здружување и дека се повеќе се формираат синдикати кои

Read More

Во многу истажувања и анкети кои се прават во Македонија во врска со правата на работниците, преовладува ставот на испитаниците дека работниците не се обраќаат кон синдикатите кога имаат проблем на работните места, туку: - самоиницијативно ангажираат адвокат(к)и, - се обидуваат да „реагираат“ преку политичките партии, - се

Read More

Синдикатот на „Југохром Алзар – Јагуновце“ бара итна средба со техничкиот премиер, Емил Димитриев, поради ситуацијата со комбинатот, чии печки се исклучени поради пробивањето на рокот за изградба на пречистителна станица. Од синдикатот реагираат на игнорирањето од страна на Владата на нивниот последен допис и бараат

Read More

Синдикатот на одбраната и безбедноста (СОБ) и Независниот синдикат на професионалните војници (НСПВМ) денеска на прес-конференција побараа да им се зголеми платата за 20 проценти, да се реши проблемот со организираниот превоз, да се исплатат заостанати дневници, патни трошоци и закупнини. Од СОБ и од НСПВМ

Read More

Независниот синдикат на полицијата бара Уставниот суд да се произнесе за иницијативата за испитување на уставноста на колективниот договор за работа во граничната полиција. „Го молам Уставниот суд по пат на прекинување, односно отфрлување на одредбите од членовите на иницијативата која е дадена од моја страна

Read More