Sunday, Jun 4, 2023
HomePosts Tagged "шуми"

Од денеска не важи забраната за движење низ шумите и шумските појаси која беше воведена на 6-ти минатиот месец како превентивна мерка за заштита од пожари. Од ЈП „Македонски шуми“ наведуваат дека засега нема потреба од продолжување на забраната, но посочуваат дека доколку се процени

Read More

Ограничувањето на движењето во шумите и шумските појаси од 6 до 15 август годинава, не важи за Водно, парк-шумата Гази Баба и организираните тури за туристичко разгледување на шумите со стопанска намена, националните паркови и заштитените подрачја со посебна намена во Република Македонија. Како што соопшти

Read More

Одделението за превенција во СВР Скопје денеска на Средно Водно, на потегот Жицница-Милениумски крст, ќе започне со реализација на Кампањата „Лето без пожари“. Праксата покажува дека преземањето на проактивни превентивни мерки останува неопходно и понатаму, особено во летниот период како најризичен за појава на пожари во

Read More

Април догодина е месецот клучен за успешноста на акцијата „Ден на дрвото“, со која се планрираше засадување на три милиони дрвја на над 930 хектари земја. Во текот на месецот инспектори ќе излезат на терен за да утврдат колку од садниците биле успешни, а колку

Read More

Поголем број на палми кои пред извесно време беа засадени во населбата Капиштец и Аеродром во Скопје, почнаа да се сушат. Иако за секоја од нив има поставено соодветни прскачи, тие не можат да ги издржат временските услови во Македонија. Првиот човек во Македонски шуми, Жарко

Read More

Најголем проблем со илегалното сечење на шумите во Европа имаат Романија, Босна и Херцеговина и Бугарија. Последните децении на беда и сиромаштија на Балканот доведоа до формирање на зелена шумска мафија. Европската комисија врз основа на воздушни снимки утврди дека од 1992 до 2002 година

Read More

Откако Македонија беше зафатена со шумски пожари, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство донесе превентивни мерки. Од денеска до 5 август се воведува ограничување на движењето на сите лица во шумите и шумските појаси во термин од 7 до 17 часот. Во шумите можат да се

Read More