Thursday, Jun 24, 2021
HomePosts Tagged "рудници"

Најавата дека инвеститорот на рудникот „Казандол“ денеска ќе почне со минирање ги вознемири жителите на Валандово и граѓанските активисти. Активистите од „Спас за Валандово“ и граѓаните се прашаат дали нивниот граѓански отпор бил залуден, исто како и организираните референдуми. Најавуваат дека ваквите активности нема да бидат

Read More

Референдумот против отворањето рудници во општина Ново Село е неуспешен, бидејќи на гласачките места не излегоа потребните 50 отсто плус еден од вкупниот број граѓани на општината со право на глас. Причина за неисполнувањето на цензусот, како што пренесуваат медиумите, е тоа што речиси половина од

Read More

Жителите на Дојран на референдум ќе се изјаснуваат дали се за отварање рудници или не во југо- источниот дел на државата. Советот на ова општина донесе одлука на 18 јуни дојранчани сами да одлучат дали се за или против отварање на рудниците Казандол и Башибос. Одлуката

Read More

Со делење флаери и брошури, од страна на здруженијата, но и советниците, тече кампањата за престојниот референдум во Гевгелија за изјаснување на граѓаните дали се за или против изградба на рудници за злато на планината Кожуф. Се делаат флаери за излегување на 23 април, но

Read More

Собранието на доверители на рудниците „Злетово“ и „Тораница“, кои се во стечај, денеска во штипскиот Основен суд одлучи да ја прифати понудата на бугарската компанија „Минстрој“ за купување движен и недвижен имот неопходен за производството на олово-цинковата руда. Новиот концесионер на двата рудника „Минстрој“ на електронската

Read More

Целокупниот имот на рудниците Злетово во Пробиштип и Тораница во Крива Паланка се понудени на продажба откако пред неколку недели Апелацискиот суд во Штип ја потврди одлуката на првостепениот суд за поништување на хипотеката која беше ставена на десет месеци пред прогласување на стечајот од

Read More

Британската компанија Минеко Лимитед, член на Минеко Групата, која претставува еден од најголемите инвеститори во регионот во областа на рударството и енергетиката, и покрај глобалната криза на пазарот на обоени метали и рударскиот сектор, преку рудниците со кои управува оствари одлични деловни резултати во 2015

Read More

Еден од најголемите инвеститори на полето на рударството и енергетиката во Западен Балкан, Минеко Групација, се позиционираше цврсто како успешен реформатор од пропаднати во профитабилни рудници. Меѓународната групација на компании, со нивната инвестиција и развој на рудниците стана регионален лидер во ископување на олово-цинкова руда. Една

Read More