Wednesday, Mar 29, 2023
HomePosts Tagged "роаминг"

Владата на Република Македонија одобрила проект на меморандум за разбирање помеѓу Министерството за транспорт, информатичка технологија и комуникации на Република Бугарија и Министерството за информатичко општество и администрација на Република Македонија, за намалување на меѓународните тарифи за роаминг за телекомуникациски услуги. Документот ќе биде потпишан на

Read More

По долги и исцрпни преговори кои траат десетина години Европскиот парламент поднесе предлог за укинување на цените во роаминг ширум земјите на Европската Унија, а последната одлука треба да ја донесе и Европскиот совет каде членуваат шефови на влади и министри. Со овој последен чекор се

Read More

Агенцијата за електронски комуникации за време на 4- тата меѓународна конференција со десетина агенции со слична надлежност, потсети дека на 1 јули треба да влезе новиот виртуелен мобилен оператор Лајкомобил, а состанокот беше искористен и за постигнување на договори за намалување на цените на роаминг

Read More

Европскиот парламент вчера изгласа постапно укинување на роамингот и неутралност на интернетот. Тоа значи дека во преодниот период, повиците по минута и сообраќајот на податоци од 1mb не смеат да бидат поскапи од 5 евроценти, а СМС максимално може да чини 2 евроценти. Европскиот парламент изгласа

Read More

Денеска на граничниот премин Табановце тимови на македонската Агенција за електронски комуникации (АЕК), презентираат информации за регионалното намалување на цените за 73 проценти за минута разговор во роаминг и за 90 проценти на мегабајт интернет од Македонија кон Србија, БиХ и Црна Гора. На граѓаните

Read More

Од утре балканците ќе зборуваат евтино во роаминг и по заложбите на агенциите за телекомуникации и регулаторните тела конечно може да кажат дека потпишаната спогодба за намалување на цените ќе стапи на сила и операторите ќе мора да ги променат тарифите. Од договорот Србија, Босна и

Read More

Црна Гора го отфрли договорот за роаминг, откако Управниот суд на Црна Гора ја прифати тужбата на црногорскиот Телеком и Теленор, со која беше побарано укинување на спогодбата за намалување на цените на роамингот во мобилната телефонија. Станува збор за спогодбата, која требаше од 30

Read More