Tuesday, Jun 6, 2023
HomePosts Tagged "револуција"

Постојните системи за јавно образование биле дизајнирани во периодот помеѓу втората половина на XVIII и првата половина на XIX век. Претходно такви системи воопшто и не постоеле. Неминовно зачетоците на системите за јавно образование биле условени и со тогашната индустриска револуција. Значајно е да се

Read More

Два месеци на интезивни протести доведоа до голем политички притисок и #Протестирам повеќе не може да се игнорира. Секојдневно се зголемуваат и боењата на демонстрантите како платеници, Соросоиди и предавници од страна на десничарката јавност. #Протестирам ги менува насоките на делување, прогресивното движење најавува реализирање

Read More

На 27-ми септември пред точно 107 години, односно 1908-та, под редакција на Димитар Влахов во етер излезе првиот број на весникот на македонските револуционери „Единство“. Овој весник се објавил три дена по обидот за атентат врз Јане Сандански и два дена по планираниот, но неодржан конгрес на МОРО.

Read More