Monday, Sep 25, 2023
HomePosts Tagged "ретки болести"

Пациентите со ретки болести повторно може да останат без лекови и да се доведат во ситуација да им биде загрозен животот. Станува збор за лицата кои боледуваат од туберозна склероза, болест на Вилсон, Ниман пик Ц, МПС 4 - Моркио синдром, Лу герик синдром -

Read More

Националната Алијанса за Ретки болести на Македонија со организациите членки, со цел да се унапреди здравствената состојба и квалитетот на живот на лицата со ретки болести во Р. Македонија бараат од Владата на Република Македонија, Министерството за здравство и останатите надлежни државни институции да ги

Read More

Меѓународниот ден на ретки болести ќе биде одбележан денеска во организација на Националната алијанса за ретки болести на Република Македонија. Годинашно мото на Меѓународниот ден е „Придружете ни се, да се чуе гласот на ретките болести“. Целта на одбележувањето на Меѓународниот ден на ретки болести, меѓународен

Read More