Monday, Jun 24, 2024
HomePosts Tagged "Ректор"

Отворено писмо до ректорот на УКИМ упатено од група сенатори, а во врска со несвикувањето на седница на Универзитетскиот сенат по барањето на повеќе од една петтина членови на Сенатот. Писмото го пренесуваме во целост. Почитуван Ректоре, На четврти и шести јули оваа година група од шеснаесет

Read More

Деканот на медицинскиот факултет Никола Јанкуловски со 43 гласа е избран за нов ректор на најстариот факултет св. Кирил и Методиј. Другиот кандидат Ненад Новковски доби шест гласа, додека шест од гласачките ливчиња се неважечки. Пред изборот, Студентскиот пленум ја напушти седницата бидејќи Сенатот ги верификуваше мандатите

Read More

Актуелниот декан на Медицинскиот факултет и професор по хирургија, Никола Јанкуловски и ексминистерот за образование и професор на ПМФ, Ненад Новковски, се двајцата кандидати кои остануваат во финалната трка за нов Ректор на УКИМ, одлучи ректорската управа на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“. Атанас Кочов, деканот на

Read More

Професорскиот пленум се јави со серија на критики кон претстојниот избор за нов претседател на студентската организација СПУКМ во време кога завршува академската година и ги поддржаа ставовите на Студентскиот пленум. „Со ова се прекршуваат одредбите од Правилникот за избори на СПУКМ и им се одзема

Read More

Студентскиот Пленум денеска обвини за низа неправилности и скандали на Студенскиот Парламент. Жестока расправија почна кога претставниците на Студентскиот Пленум со барање за прекин на изборот за нов претседател на Студентскиот Парламент, денеска побараа одговори од актуелниот претседател, Кирил Спироски и Изборната комисија околу законитоста

Read More

Во петокот истече рокот за „предизборната кампања“, односно за претставување на програмите на кандидатите за нов Ректор на УКИМ. На актуелниот, Велимир Стојковски, му истече вториот мандат. Конечниот број на пријавени кандидати се шест професори: проф. Ненад Новковски, поранешен министер за образование, проф. Атанас Кочов, декан

Read More

Денеска е сабота, прв ден од викендот, прв ден кога работната класа во Македонија одмара од неделните работни обврски. Но, овој ден не е за одмор, вработените треба да си ја одработат средата која беше прогласена за неработен ден, поради акцијата „Ден на дрвото“. Во гореспоменатата

Read More