Tuesday, Jun 6, 2023
HomePosts Tagged "раст"

Избраниот претседател на Франција, Емануел Макрон, планира либерални економски реформи, но без да посегне сериозно по раскошниот социјален систем. Со победата на Емануел Макрон на претседателските избори во Франција, преспективата на земјата да ја напушти Европската унија, како што предлагаше неговата соперничка на изборите, Марин Лепен,

Read More

Имате идеја да започнете свој бизнис? Или можеби имате многу идеи меѓутоа не сте сигурни која од нив има потенцијал да прерасне во нешто големо? Не знаете кон што да се насочите и како да започнете за да ги реализирате вашите соништа? Тогаш оваа Startup

Read More

Во патниот патнички национален и меѓународен превоз во првиот квартал годинава се превезени 1.698.000 патници, во железничкиот 166.000, во градско-приградскиот 19.123.000, а во воздухопловниот превоз 343.541 патник, објави Државниот завод за статистика. Патниот патнички сообраќај во однос на првиот квартал лани бележи намалување од 18,8 проценти, железничкиот има раст

Read More

Аеродромот „Св. Апостол Павле“ успеа да стане втор најбрзорастечки во Европа гледано според категоријата под пет милиони патници годишно за првите три месеци од оваа година, соопштуваат од концесионерот ТАВ Македонија. Признанието доаѓа од Меѓународeн совет на аеродроми за европскиот регион. Значителниот пораст од 173,9% на

Read More

Xiaomi оваа година не ги исполни ниту најпретпазливите прогнози и заврши со 70 милиони продадени смартфони што секако не е лошо, но очекувањата се движеа меѓу 80 и 100 милиони уреди. Тоа покажува дека стартапот повеќе ја нема истата поддршка од корисниците кои веќе имаат

Read More

Кварталниот извештај на „Фејсбук“ изненади со прилично високите бројки. Пресметано е дека приходите на американската социјална мрежа до второто тримесечје од оваа година достигнале дури 4,04 милијарди долари, што е нешто повеќе од онаа бројка од 3,99 милијарди која ја предвидуваа независните аналитичари. Изненадувачка е и

Read More

Мисијата на ММФ во Скопје даде извештај и анализа на македонскиот финансиски пазар и се потврдува дека во Македонија барем во таа област има стабилност. Државата има макроекономска стабилност што значи дека постои баланс меѓу куповната моќ, доходите, трошоците и формирањето на цените(ниска инфлација), кредитниот

Read More