Wednesday, Mar 29, 2023
HomePosts Tagged "предлог" (Page 2)

Жените во Русија, ако го убијат силувачот нема да одговараат за убиство, туку ќе се третира како самоодбрана. По жолчна академска и политичка расправа во руската Дума, усвоен е нов закон кој би можел да одврати многу потенцијални силувачи. Ова е дел од војната која Путин

Read More

Владата на Република Македонија синоќа на седница го усвои Предлог ребалансот на буџетот за 2016 година, кој веднаш ќе биде доставен до Собранието на РМ. Како што образложи на прес-конференција министерот за финансии Кирил Миноски, ребалансот се должи на промена на проекцијата за растот на

Read More

Судија на претходна постапка при Основниот суд Скопје 1 - Скопје, постапувајќи по предлози за определување мерка притвор против лицето Г.Г. и мерки за претпазливост против лицата Т.Ј., Г.Ј., Н.Б. и В.С. поднесени од Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од

Read More

Организацијата на работодавци на Македонија (ОРМ) бара да се унапреди моделот на пријавување на сезонските работници во задолжителното социјално осигурување, со што ќе се зголеми социјалната сигурност на овие луѓе и ќе се елиминира плаќањето високи глоби за непријавените работници. – Членките на ОРМ укажуваат на

Read More

Комисијата треба да го повлече својот предлог со кој ќе се дозволи увоз и продажба во ЕУ на одредени видови генетски изменети каранфили и пченка. Во спротивно, тоа ќе значи поттикнување на употребата на хербициди како антидиабетски. Покрај тоа, предложената пченка е отпорна на глифосат,

Read More

Здружението на новинари на Македонија е против најновиот предлог на опозицијата да се укине радиодифузната такса и да се замени со финансирање од буџетот во изност од 0.5 проценти што изнесува околу 15 милиони евра и тоа воопшто не е доволно. Од ЗНМ сметаат дека СДСМ

Read More

Грчкиот министер за одбрана Панос Каменос планира да и предложи на Владата да донесе одлука за вклучување и на жени-регрури во Армијата на Грција, објави атинскиот весник „Етнос“. Според планот на Каменос, воениот рок за жените нема да биде задолжителен. За девојките кои ќе сакаат

Read More

Белгискиот експерт Питер Ванхауте, како дел од пакетот на понудени решенија поврзани со медиумите предлага и да се укине радиодифузната такса и МРТВ да се финасира со 1 процент од буџетот. Тој предлага фиксен модел на финасирање, со околу 30 милиони евра од буџетот и

Read More

СДСМ во раната фаза на предизборието излезе со еден прилично популистички иако навистина позитивен предлог, а тоа е забрана со закон за сите сметки кои на граѓаните им пристигнуваат за топлинска енергија, а истите не користат парно, туку само низ нивните станови поминуваат цефките на

Read More

Приштина на чекор до нова политичка победа. И покрај големите напори на Србија да го оспори приемот на непризнатата држава во УНЕСКО, Косово сепак ќе стане дел од меѓународната организација. Извршниот одбор го поддржа предлогот на Германија, Албанија и Велика Британија за прием на Косово во

Read More