Monday, Jun 24, 2024
HomePosts Tagged "права"

Изминаа сите рокови кои вработените во Скопски пазар им ги поставија на директорите на компанијата околу исплатата на заостанатите плати. Тие и натаму се незадоволни и велат дека и покрај ветувањата од раководството, нивната ситуација не се подобрува. „Платата за јануари ја исплаќаат парцијално, и со

Read More

Федералната унија на европските националности (ФУЕН) на 62-от Конгрес што се одржува во Клуж-Напока во Романија едногласно усвои Резолуција за правата на Македонците во Република Албанија, предложена од македонското друштво „Илинден“ од Тирана. – Нашето друштво, како официјален член на ФУЕН, го искористи правото да ја

Read More

Претседателот на Македонскиот полициски синдикат Ацо Антовски за најновите суспендирања на полициските службеници во врска со настаните од 27 април во Собранието побара командна одговорност и правична и поединечна истрага, јавува „Радио Слободна Европа“. „Апелираме до Министерството за внатрешни работи своите надлежности да ги извршува темелно

Read More

Прогресивните синдикати заедно и солидарно годинава на Први Мај ќе излезат на улица со единствена порака за заштита и унапредување на работничките права, а истовремено ќе го најават и окрупнувањето на прогресивното синдикално движење во Македонија и ќе ги повикаат работниците конечно да расчистат со

Read More

Владата на Република Албанија, достави предлог на закон за заштита на националните малцинства по кој парламентот ќе одлучува наредниот месец. Опозицијата не учествува, меѓутоа не е сигурно колку владејачките партии, ќе бидат согласни до бројот потребен за да се изгласа законот. Ако тоа се случи,

Read More

Денеска се одбележуваат 15 години од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, со кој се стави крај на воениот конфликт во Македонија во 2001 година и се постави рамка за уредување на правата на етничките заедници и нивното учество во политичкиот систем со цел да се

Read More

Голем број на луѓе не ги знаат своите потрошувачки права во случај ако летот им доцни или е откажан. Кога дојдов на аеродром, сфатив дека мојот лет е одложен. Што можам да направам? Имате право на грижа од страна на авионската компанија. Тоа подразбира дека имате право

Read More

Уште едно здружение ќе наплаќа за авторска музика, откако Министерството за култура му издаде лиценца за колективно управување на СОКОМ-МАП, Здружение за музички авторски права формирано од Сојузот на композитори. Досега ЗАМП беше единствено вакво здружение. Се уште не е утврдено како ќе се наплаќа

Read More

Министерството за надворешни работи на Албанија организираше состанок со преставници на малцинствата во Албанија, со цел подобрување на законската регулатива за малцинствата преку изготвување на посебен закон кој, албанската влада по барање на Европската Унија прифати да го донесе. Со него треба да се регулира признавањето

Read More

Денеска се одбележува борбата на жените за економска, политичка и социјална рамноправност со мажите. Идејата за одбележување на посебен ден посветен на жените потекнува од почетокот на 20-от век, а на неа особено инсистираше социјалистичкото движење. Првиот Ден на жената е одбележан на 28 февруари 1909

Read More