Monday, Jun 24, 2024
HomePosts Tagged "петиција"

Петицијата за оставка на членовите на Државната изборна комисија (ДИК) досега ја потпишале повеќе од 5.000 граѓани. „Бараме оставка на деветте членови на ДИК поради неетичко однесување и кршење на „Принципите за работа објавени на веб страницата на ДИК“ кои меѓу другото гласат:„Постојано вршиме само-евалуирање, затоа

Read More

Активисти од Кина запреа камион со повеќе од 600 кучиња кои требало да бидат заклани на кинескиот фестивал за јадење на кучешко месо. Во градот Јулин се прославува контровезниот фестивал на кој секоја година се убиваат и јадат околу 10.000 кучиња и мачки и покрај протестите

Read More

Итно формирање на полиција за животни на ниво на Република Македонија бараат група граѓани со интернет петиција. По последните брутални труења на кучиња, кои кулминираа со убиството на кучето Идриз, тие се револтирани поради тоа што до сега органите на прогонот потфрлиле при санкционирање на

Read More

Градоначалниците на општините од Источна Македонија преку петиција бараат Заедницата на единиците на локална самоуправа (ЗЕЛС) да покрене измена на Изборниот законик за да се поместат локалните избори. Според градоначалниците, со измените ќе може да се овозможи нормално и законско функционирање на општините. Во спротивно, по

Read More

На веб платформата change.org е покрената онлајн петиција за поднесување оставка на претседателот Ѓорги Иванов поради неговата улога во продлабочување на политичката криза. - Ние, граѓаните на Македонија, бараме итна оставка на Ѓорге Иванов од позицијата Претседател на Република Македонија. Ѓорге Иванов го крши Уставот и

Read More

Страницата јавен долг.мк објави линк до граѓанска петиција “Не за еврообврзницата”, со која се повикуваат сите одговорни граѓани на Република Македонија, да се потпишат дека не ја признаваат еврообврзницата од 650 милиони евра – Јас, одговорна граѓанка/одговорен граѓанин на Република Македонија, изјавувам дека не ја признавам

Read More

По шокирачките резултати за Брегзит граѓаните се потпишуваат на масовна петиција за нов референдум која достигна поддршка од половина милион гласачи. Голем број на аналитичари, експерти и политичари не можат да се помират со фактот дека референдумот е успешен поради паранојата и ширењето на национализмот

Read More

За околу две недели започнува најгрозниот и најконтроверзниот фестивал во светот, против кој војуваат сите здруженија за заштита на животните. Секоја година има петиција за негово укинување. Фестивалот за кучешко месо во Јулин, Јужна Кина се одржува секоја година на 21-ви јуни кога се одбележува најдолгиот

Read More

Граѓаните на општина Карпош пред две недели се кренаа на протест против изградбата на станбен комплекс на Улица Букурешка. Денес, околу 8 часот изутрина, работници со механизација пристигнаа на теренот каде Акционерското друшво за станбен и деловен простор планира да издигне петкатница. Иако ги извадија лопатите

Read More

Скандалозните реални шоуа ги преплавија сите телевизиски канали на Балканот. Конечно, граѓаните на Србија се сетија да се побунат. Тие започнаа онлајн петиција која многу брзо почна да се полни со потписи. Со петицијата бараат реалните шоуа да се укинат бидејќи содржат премногу блуд, неморал,

Read More