Sunday, Jun 4, 2023
HomePosts Tagged "откритие"

Можеби има вонземски живот во нашиот Сончев систем, објави НАСА. Сите потребни нешта за живот биле пронајдени на една од месечините што орбитираат околу Сатурн. Енцеладус има хемикалии кои, кога се на Земјата имаат тенденција да укажуваат на живот, што значи дека може да

Read More

Со најновото истражување митот дека мачките се себични и се умилкуваат кај луѓето само заради корист е разбиен. Најновото истражување, спроведено во март и објавено во списанието "Behavioural Processes" докажало дека мачките можат да бидат подеднакво пријателски расположени кон луѓето, исто како кучињата. Со ова,

Read More

Кинеската телевизија „Си-Си-Ти-Ви“ објави дека биле откриена „Змаева дупка“, односно 300 метри длабока дупка во Јужното кинеско море. Како што пренесуваат тамошните медиуми, станува збор за дупка која претставува едно од најопасните места на земјата и околу кое веќе со години има несогласувања меѓу Виетнам,

Read More

Тим на научници од Оксофорд и Кембрич пресметале колку долго може да постои живот околу ѕвезда со поволна клима за живот. Периодот во кој може да се развива животот во близина на ѕвезда директно зависи од должината на самата ѕвезда, стои во истражувањето на научници

Read More

Археологот Семир Османагиќ од Босна и Херцеговина во околината на Зивидовце ја пронајде можеби една од најголемите камени топки во историјата со старост од најмалку 1500 години што асоцира на цивилизација пред доселбата на Словените на овие простори. Засега откритието се споредува со „босанските пирамиди“ бидејќи

Read More