Tuesday, Jun 6, 2023
HomePosts Tagged "опасност"

Застрашувачка и запрепастувачка состојба во македонското Собрание. Новинарите и дел од пратениците се заробени во прес салата, додека демонстрантите дивјачки се обидуваат да влезат. Внатре се наоѓаат и лица со фантомки на главите и замавнуваат насекаде. Собранието е полно со луѓе, а полицијата не може

Read More

Консултациите помeѓу партиите кои му дадоа мандат на лидерот на СДСМ, Зоран Заев се во тек за избор на претседател на Собранието, изјави потпретседателот на СДСМ, Дамјан Манчевски вчера во вестите на телевизија 24. Тој рече дека нaјдоцна до вторник ќе се знае името

Read More

Претседавачот со Воениот одбор на НАТО, генералот Петр Павел изјави дека Балканот се уште е потенцијален извор на воени судири и порача дека Северноатланскиот сојуз мора да поседува способност за спротивставување на противниците и одбрана за нејзините членки, како и поголема улога во борбата против

Read More

Врнежите од дожд предизвикаа ерозија на земјиштето над православните гробишта во Тетово на ридот Балтепе, каде живеат голем број домаќинства. Жителите на овој дел од Тетово алармираат дека свлечиштата се голема закана за нивните домови, кои можат да се урнат доколку не се преземат превентивни

Read More

Хераклеја како еден од најзначајните археолошки локалитети во Македонија е во многу лоша состојба, а особено во опасност се мозаиците кои имаат непроценлива вредност за историското наследство. Состојбата е алармантна, оценува академскиот сликар и експерт по мозаици Газанфер Бајрам, по втората фаза од ендоскопското снимање на

Read More

Секоја жена реагира на надворешните околности на различен начин. Тоа зависи првенствено од имунитетот на нејзиниот организам, но и од тоа колку е склона на развој на инфекции на репродуктивниот систем. Мокриот костим за капење е она што најлесно може да го загрози женското здравје во

Read More

Полицијата во Женева денеска покрена серија мерки за контрола на подрачјето околу аеродромот во градот, откако добила информации за можна закана. Полицијата на Фејсбук објави дека во тек се превентивни безбедносни мерки на подрачјето околу аеродромот, кои ќе се применуваат на неодредено време. Во соопштението се наведува

Read More

Стопанската комора за туризам на Македонија (СКТМ) тврди дека нема проблеми со безбедноста во хотелите во Турција и дека македонските граѓани кои планираат летување таму не треба да стравуваат од новонастаната ситуација. Претседателот на СКТМ Ѓорѓи Вчков попладнево на прес-конференција рече дека контактирале со туроператорите и

Read More

Опасниот вид на devil firefish или популарно наречена риба-лав е нова закана за туристите на Средоземното море бидејќи е смртоносна и може да ги убоде пливачите. Постои голема загриженост бидејќи е забележана во водите во Турција и Кипар во источниот Медитеран. Оваа инвазивна, граблива риба

Read More

Компанијата „Еуромакс Рисорсис“ ја одржа првата јавна расправа за студијата за оцена на влијанието врз животната средина за предвидениот површински коп на рудникот за злато Иловица кој треба да ја преполови планината Огражден, веднаш над плодното Струмичко поле. Жестоката дебата изнесе бројни грижи за катастрофалните

Read More