Tuesday, Jun 25, 2024
HomePosts Tagged "образование" (Page 2)

Потребно е итно да се деблокира Собранието и да се формира новата реформска Влада, којашто ќе почне веднаш да работи на последиците од катастрофалните образовни политики на досегашната власт, порача Петар Атанасов, претседател на Комисијата за образование на СДСМ. - Во прашање се нашите деца! Две

Read More

Денес во Јавна соба со почеток во 17.00 часот започнува конференција на тема подобрување на дизaјн образованието во Европа. Реномирани дизајнери, професори по дизајн, дизајн менаџери и претставници од деловниот сектор нудат решенија за подобрување на дизајн образованието во Европа со цел дипломираните дизајнери да

Read More

На 19. и 20. мај во Јавна соба и Европски универзитет Скопје ќе се одржи европската конференција за размена на научни и практични искуства во дизајн образованието.  Дваесет експерти од областа на дизајнот и дизајн образованието ќе ги претстават своите идеи и предлози за унапредување

Read More

Повеќе од 70 издавачки куќи ќе бидат дел од 28 Саем на книгата кој ќе се одржи во Метрополис арена од 12-ти до 18-ти април. Саемот официјално ќе биде зотворен во 19 часот во понеделник за сите заинтересирани читатели. Од 14-ти до 16 април во третата

Read More

Кога завршив факилтет, две години немав работа, па читав се и сешто. Меѓу другата литература, многу ме интересираше народното творештво. Од поговорките најмногу во сеќавање ми остана: „Плаши се кога тишината станува премногу гласна“. Втората мудрост ја запамтив од нашиот прерано успокоен професор, Христо Андонов

Read More

Главниот град ќе добие нова образовна установа. Се работи за државниот универзитет „Мајка Тереза“ кој е предвиден да функционира од наредната академска година. Со оваа установа се предвидуваат 14 студиски програми на македонски, албански и албански јазик, за прв и втор циклус на студии. Факултет

Read More

Иако по протестите и бојкотот на средношколците им беше ветена ревизија на екстерното тестирање и промени во неговото спроведување, по ова прашање не е сторено ништо. Најавите дека матурантите во Јануари ќе го „сефтосаат“ новиот модел на екстерно, по се изгледа ќе останат само

Read More

Младинската мрежа Y-PEER Mакедонија поддржана од регионалната канцеларија на Фондот за население на Обединетите Нации (УНФПА) одржа работилница за целите за одржлив развој. Целта на завршните настани беше да се претстават активностите кои беа дел од кампањата „Идеите ги споделувам гласно“ која се спроведуваше во

Read More

Со одлуката на Владата на Република Македонија, паричниот надоместок за средношколците ќе опстојува, па дури и ќе се зголемува во понатамошниот период. Сите семејства кои примаат социјална помош и имаат деца кои одат во средно училиште, ќе добиваат дополнителни 12.000 денари со цел да се

Read More

Неодамнешно почнатиот проект „Македонија вработува“ се покажува како ефикасен. Според анализата на податоци вработени се вкупно 3882 лица. Главниот град е лидер во вработувањата со вкупно 717 лица, а по него е полошкиот регион со 600. Следи Кочани со 257 нови вработувања, па Струмица со 254 и

Read More