Wednesday, Nov 29, 2023
HomePosts Tagged "образование"

Дали ќе се согласиме со Плутарх дека вредноста на образованието не се мери по бројот на прочитаните книги, туку по нивната употреба во животот? Во текот на целиот образовен процес сме прочитале стотици и стотици учебници и книги, но колку од сето она што сме го

Read More

Јас им велам на младите луѓе: Не мислете на себе, мислете на другите. Размислувајте за иднината што ве очекува, мислете за она што можете да го направите и не плашете се од ништо. Оваа мисла (во мој слободен превод) кажана од неврологот Rita Levi-Montalcini, добитничка на

Read More

Мојата генерација е генерацијата која се роди во годината во која се „роди“ и самостојна, независна и суверена Република Македонија. Мојата генерација е генерацијата која детството го помина во периодот на транзицијата. Ова е генерацијата која се роди за време на воспоставувањето и градењето на еден

Read More

Постојните системи за јавно образование биле дизајнирани во периодот помеѓу втората половина на XVIII и првата половина на XIX век. Претходно такви системи воопшто и не постоеле. Неминовно зачетоците на системите за јавно образование биле условени и со тогашната индустриска револуција. Значајно е да се

Read More

СДС полека почнува да ги укинува и бесплатните учебници и образованието го враќа во времето кога тие беа на власт, кога родителите трчаа по книжарници за да купат комплет учебници за нивните деца, изјави денеска пред Министерството за образование и наука Коче Гаврилов од ВМРО-ДПМНЕ. –

Read More

инистерката за образование и наука, Рената Треневска-Десковска, денеска најави дека е почнат обид да се спречи воведувањето на Кембриџ-програмата во средното образование и вели дека е можно да се намали бројот на предметите во основното образование. Десковска рече дека се бараат правни механизми пред почетокот на

Read More

Новата министерка за образование, Рената Дескоска денеска ја презеде функцијата од претходниот министер, Пиштар Љуфтиу. Таа рече дека министерството ќе го води транспарентно и дека при изготвувањето на новите законски решенија ќе биде консултирана стручната јавност. Министерката рече дека уште денеска ќе побара анализи за тоа

Read More

Рената Дескоска, идната министерка за образование и наука денес изјави дека нема да има екстерно тестирање, јавува „Алсат-м“. Дескоска посочи дека е одблокирана работата на Собранието и дека уште утре на дневен ред ќе биде ставено екстерното тестирање. Таа ја повика опозицијата да соработува и дека за

Read More

Укинување на екстерното тестирање и поголеми плати бара мултиетничкиот синдикат за образование, кој се пожали на условите во професијата. Ново избраниот Претседател на овој синдикат Драги Јовановски вели дека по формирање на новата влада, тој ќе побара реформи во образованието. Ниту наставниот кадар не е задоволен

Read More

Ако СДСМ формира влада за една недела, тогаш учениците нема да полагаат екстерно тестирање во јуни, a брзината на формирање влада зависи од тоа кога претседателот Ѓорге Иванов ќе му го додели мандатот на парламентарното мнозинство, ако воопшто го даде. Се уште има дилеми од

Read More